Un caramull a punt que ja vessa sense vessa

Presentació Molts granets de sorra, de Liz Castro, a l'IEC. Dibuix: Xita Camps

Presentació de Molts granets de sorra, de Liz Castro, a l’IEC. Dibuix: Xita Camps

A cada barri, cada poble, cada casa, hi ha “Molts granets de sorra”, i aquest n’és un més –que també hauria de ser a cada casa–, un de ben llaminer, acolorit, cristal·lí, amb la seva estructura endreçada i diàfana que mostra el doll continu, rebrollador i constant que empelta tot el sobiranisme català. Som i són milions de persones que es mouen per a endreçar aquest país amb equitat social i llibertat, per no acceptar submisos l’ocupació, l’espoli, l’arrasament, la violència com una fatalitat històrica o natural.

De la derrota, n’hem fet reivindicació i festa. En una tendència, la corba creixent i positiva de la qual ens duu inevitablement a la llibertat sobirana imprescindible per a la construcció social integradora i refugi, no paren d’engalzar-se nous actes que refermen cada segle, any i dia el delit de llibertat. De l’estelada de Ballester de 1906 que veié, en el seu centenari, la rebrotada d’estelades per tot el territori català.

És una mentalitat persistent de lluita social que no neix ara ni defuig res –com alguns s’entesten a distreure–, sinó que és la continuïtat de la lluita de sempre per una Catalunya lliure que pugui ser alçaprem per a tots els pobles d’Espanya i Europa, sense lliçons ni tuteles en cap direcció, només l’empara dels que se sentin solidaris d’aquest mateix anhel de llibertat i democràcia.

Liz Castro n’ha fet una crònica gràfica molt atractiva, amb la participació de moltíssims fotògrafs, amb una síntesi ben clara i molt ben estructurada, des de les negociacions sobre l’Estatut el 2000 fins a la reivindicació majoritària (al Parlament, a les entitats socials i al carrer) d’un referèndum oficial i vinculant sobre la independència aquest estiu de 2016.

Un llibre d’idees per canviar el món, provades a Catalunya

Portada de Molts granets de sorra

Un llibre d’idees per canviar el món, provades a Catalunya.

Des de la Sectorial, hem anat assistint a diverses de les presentacions d’aquest darrer llibre de la Liz Castro: a l’IEC (on la il·lustradora Xita Camps en capturà bellament el moment), a l’Ateneu Barcelonès, a Gràcia, a Terrassa; no para. Es presenta l’autora que, com tants d’altres, arriba, comprèn i se’n fa solidària. Exposa aquesta gemma de la transversalitat.

En el col·loqui final, riquíssim, de la presentació a l’Ateneu Barcelonès, una veu venerable alliçonava sorneguer contra la quimera impossible de la independència. Admiro, deia, la vostra il·lusió per aquesta opció impossible. L’única sortida és l’Espanya federal. Li transmetérem la nostra meravellada admiració per aquesta il·lusió més impossible d’una Espanya federal que a Espanya són massa pocs els que la volen –massa tard i massa enganyosament massa vegades– i que són massa els que no la volen gens, ni en somnis, ni en pintura ni a l’oli, i que són massa els que la combaten amb menyspreus, abusos, espolis, insídies, infàmies i, massa sovint, amb bombes. En aquest context, la seva sornegueria era verament admirable i potser alguns arribarien a considerar-la cínica.

Aquests dies continuarà les seves presentacions arreu: a Girona, a Reus, a Olot, a Tremp, al Pallars Sobirà, com també possiblement fins i tot als Estats Units (a Nova York i a Washington).

“L’objectiu del llibre és d’una banda ser una font d’idees exportables a altres moviments d’activisme cívic arreu del món, mentre alhora ofereix als catalans una perspectiva de conjunt sobre el progrés que s’ha aconseguit en la lluita cap a la independència.”

El podeu comprar en català i en anglès (del qual en teniu un primer tast aquí –també en castellà–) a la llibreria Laie (en català i en anglès) i a Productes de la Terra (en català i en anglès).

Llibres Molts granets de sorra

Foto ANCDones

Segur que aquests mesos que vénen en voldreu regalar uns quants.