Barcelona, Ciutat Republicana (o l’esperit de la Bastilla)

La fortalesa de la Bastilla

La fortalesa de la Bastilla, a París, com podria ben ser la Ciutadella de Barcelona.
Foto: domini públic Wikimedia

Barcelona rebutja declarar el rei persona no grata (notícia via CCMA).

En llatí ja deien persona non grata i personae non gratae si eren tot un llinatge. En català diríem que són persones no grates o, si es vol ser més precís, institució no grata (institutio non grata, es podria haver dit in illo tempore).

Indecisos entre dir-ho en llatí, com fa tanta gent, o en català, com proposa la CCMA, nosaltres ho tenim ben clar. El reis no ens són grats perquè ens foren imposats i, a còpia de bombes, tractats i edictes, n’hem anat servant bona memòria.

Hauria costat ben poc, i hauria tingut gran efecte, canviar “persona no grata” per “institució no grata”, que –com diria Robespierre– el rei és rei per Borbó. Sense necessitat d’escapçar-lo –pel nostre compromís ferm i inamovible amb la pau–, sí que podem foragitar-lo de casa i declarar Barcelona Ciutat Republicana.

Un ple de l'Ajuntament de Barcelona, aquest any 2016

Un ple de l’Ajuntament de Barcelona, aquest any 2016

Foto: CCMA, 2016

Tal vegada no són majoria a l’ajuntament els que es declaren republicans? (I els que ja no podrien amagar el cap sota l’ala, es diguin comuns o àdhuc podems.) Així sí que haurien començat a rodar els esdeveniments. Barcelona, Ciutat Republicana. I després, Cardona, i Girona, i l’Arboç, Vilafranca, Mataró, Tortosa, Arenys, les Borges Blanques, Reus, Vic, Tarragona, Figueres, Portbou. Vegeu-ho. Barcelona, Ciutat Republicana!

Hi som a temps? Avui, 14 de juliol, és el dia! I que el símbol de la República sigui l’estelada! Visca la República Catalana!

Anuncis