Carles Rahola, afusellat de nou

[in English] [en español] [auf Deutsch]

Dissabte 9 de gener del 2016, Carles Puigdemont, alcalde de la ciutat de Girona, va ser designat candidat a president de la Generalitat, càrrec per al qual va ser elegit l’endemà, 10 de gener.

Carles Rahola i Llorens

Carles Rahola

Alguns mitjans de comunicació beŀligerants amb Puigdemont i, en general, contraris al procés d’autodeterminació de Catalunya, van voler fer demagògia amb una citació fora de context que, en un discurs de dos anys abans, Puigdemont havia fet d’un article de l’historiador Carles Rahola, afusellat pel dictador Francisco Franco acabada la Guerra Civil espanyola. «Carles Puigdemont, el alcalde que pidió expulsar a los invasores», titulava, per exemple, el diari El País, el de més audiència de l’Estat espanyol. En resum, suggerien que Puigdemont era xenòfob. Representants de formacions polítiques contràries a la investidura de Puigdemont van repetir acríticament aquesta argumentació, fins i tot en el debat d’investidura del nou president.

L’11 de gener, el director adjunt del diari Ara, Ignasi Aragay, va publicar l’article titulat En defensa de Carles Rahola i Carles Puigdemont, en què explica la procedència exacta d’aquelles paraules. Pel seu interès general, l’hem traduït a diverses llengües, que anirem publicant els pròxims dies.

M’he emocionat en rellegir ara, d’una glopada, el llibre que Josep Benet va publicar el 1999, Carles Rahola, afusellat. M’ha produït tristor i ràbia. Per la injustícia que va suposar que Franco fes executar el 15 de març de 1939 aquell home bondadós i per l’ús ignominiós que ara han fet certa premsa i certs polítics de la seva memòria. Com han gosat?

Tot i les explicacions donades per escrit i oralment, no coneixem a hores d’ara cap rectificació per part dels mitjans i representants polítics que van tacar de manera barroera i calumniosa la memòria d’una persona tan injustament represaliada per la dictadura franquista.

I avui, com ahir, la nostra esperança d’alliberament és ferma i fervorosa.

Carles Rahola, a L’autonomista, 8 de febrer de 1938

Aquests fets ens semblen motiu suficient, alhora, per donar suport ferm des de la Sectorial a la proposta de Pilar Rahola, periodista i familiar de Carles Rahola, de posar el nom del pensador assassinat a l’actual Fundació Príncep de Girona.