Els problemes d’Alemanya i els trens d’Espanya – Resum de premsa 03

Alemanya potser s’hauria de preocupar dels seus problemes

El ministre alemany reclama [respecte al procés sobiranista de Catalunya] que Europa avanci cap a la «cohesió» i que «les fronteres tinguin cada vegada menys importància».

¿Però el govern alemany no faria millor d’ocupar-se de l’afer Volkswagen, ja esmentat en els nostres articles «Volkswagen et la crise du capitalisme» [Volkswagen i la crisi del capitalisme] (I) i (II)? ¿O de la situació del Deutsche Bank, de qui la Tribune de Genève anuncia “A Deutsche Bank ha començat la neteja”, amb el subtítol “El nou patró del banc alemany, el britànic John Cryan, promet temps difícils als assalariats”?

Per part seva, Le Temps escriu “L’economia alemanya s’alenteix”, tot atribuint aquest fenomen a les dificultats de les economies xinesa i dels EUA. ¿Això seria culpa de Catalunya i del moviment popular català?

La Catalogne, cauchemar du système (I) (fragment), a La Science au XXI Siècle (blog internacional del Collectif « Indépendance des Chercheurs », France), 12 d’octubre del 2015. Traducció del francès per Miquel-Àngel Sànchez Fèrriz.

Espanya, el segon país en TAV del món, i encara en fan més

Mapa de Catalunya

Les decisions pressupostàries del govern central sovint son criticades pels governs regionals perquè no serveixen els interessos de les regions que financen aquest pressupost. Un dels exemples que s’esmenten més sovint és el malbaratament en infraestructures. Espanya es el cinquè membre més gran de la Unió Europea per població i per PIB, però té més aeroports internacionals i més kilòmetres d’autopistes que cap altre país del continent europeu. Té més kilòmetres de trens d’alta velocitat que cap altre país del món excepte la Xina; no obstant, té l’índex de viatgers per kilòmetre més baix del món. A més, actualment s’estan construint més kilòmetres de línies d’alta velocitat a Espanya que a tota la resta de països europeus junts.

[…]

Basant-se en el PIB per càpita, Catalunya es classificaria per sobre d’Itàlia, mentre que la resta d’Espanya estaria a prop de Grècia.

Kaisa Stucke, de Confluence Investment Management, Catalunya, un nou estat dins d’Europa? (fragment), a ValueWalk, 12 octubre 2015 Traducció de l’anglès per Carme Ruiz Sánchez.

Anuncis