15 d’octubre, aniversari d’un afusellament – Resum de premsa 02

11 d’octubre de 2015

15 ottobre 2015. Catalogna, tra la memoria ed il futuro

El proper 15 d’octubre es compleixen els 75 anys de l’assassinat per part del règim feixista del general Franco del president del Govern de Catalunya Lluís Companys (al castell de Montjuïc de Barcelona). Únic fet de la història europea en què un president legalment elegit ha estat afusellat per defensar la democràcia.

Aquest proper 15 d’octubre, l’actual president del Govern de Catalunya, Artur Mas, s’haurà de presentar davant d’un tribunal de justícia espanyola (concretament el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) imputat, juntament amb dues conselleres del seu govern, per haver posat les urnes, el dia 9 de novembre de 2014, a disposició dels ciutadans de Catalunya amb la finalitat de poder votar sobre el seu propi futur després que aquesta consulta hagués estat prohibida pel Govern espanyol.

Aquesta acció jurídica ha estat promoguda pel Govern del Partit Popular presidit per Mariano Rajoy en una acció gravíssima en la qual s’ha posat en dubte la separació de poders a l’Estat espanyol. D’altra banda, convé recordar que el Partit Popular va ser fundat per Manuel Fraga Iribarne, ministre del general Franco, i que mai ha condemnat l’assassinat del president Companys.

Redacció, La Voce di Venezia, 15 ottobre 2015. Catalogna, tra la memoria ed il futuro, 11 d’octubre de 2015, fragments traduïts de l’italià per Marta Albertí Casas.

De Catalunya al Kurdistan

Logotip RudawA Escòcia la majoria de ciutadans van optar per mantenir el vincle amb la resta de la Gran Bretanya. Invariablement, se sol posar el cas escocès com a exemple útil en debats sobre la possibilitat d’independència, mitjançant un referèndum similar, del Kurdistan iraquià. Tant per al Kurdistan iraquià com per a Escòcia s’hauria de permetre un referèndum lliure i just per a tots els seus habitants i la seva decisió hauria de ser determinant per al futur estatus del país. Tant per a Bagdad com per a Londres seria del tot contraproduent intentar subjugar aquests dos pobles –o d’entrada impedir-los rotundament de celebrar un referèndum lliure i just– si votessin majoritàriament a favor de la secessió.

El 2014 una altra minoria nacional dins d’un estat més gran va celebrar un referèndum d’independència: Catalunya, a Espanya. El Parlament de Catalunya ha votat recentment a favor de la separació d’Espanya, cosa que ha tingut l’efecte d’irritar el govern central de Madrid.

Paul Iddon, a RudawFrom Catalonia to Kurdistan, 10 octubre 2015, fragments traduïts de l’anglès per Aurora Ballester.