Condemno el crim comès

Potser em podríeu ajudar a confegir un text per donar a conèixer el dia 15 a les 6:30 a tot el món la ignomínia comesa per l’Estat espanyol ―perquè encara no se n’ha retractat i ho justifica― contra el nostre president legítim fa setanta-cinc anys.

Lluís Companys i Jover

Lluís Companys i Jover

Hi podríem explicar breument, amb enllaços per a saber-ne més (de la Viquipèdia, Sàpiens, diversos documentals i pel·lícules, Comissió de la Dignitat, memoria.cat, justiciafranquisme.cat, etc.), què representa aquell crim, un més dels crims del franquisme, crims contra la Humanitat, pels quals Franco i els seus sequaços haurien de ser jutjats moralment (quan no pugui ser penalment). És urgent en un Estat i una estructura mediàtica que banalitza cada vegada més l’atrocitat d’aquells abusos.

Hi podríem explicar que aquest dia 15 li estarem retent homenatge en aquell moment al castell de Montjuïc, on fou afusellat. Que aquell dia, hauran d’anar a declarar el nostre actual president Mas i les conselleres Rigau i Ortega, en aquell moment la vicepresidenta del govern català.

Podríem explicar que l’Estat espanyol i la Monarquia no se n’han retractat mai ni ha estat anul·lada la sentència mentre que sí que ho han fet, per via diplomàtica, l’Estat francès i l’Estat alemany, que varen facilitar-ne ―a través de la Gestapo― la seva detenció i entrega a les autoritats franquistes.

Podríem explicar-ho en anglès i en castellà, en francès, en italià, en alemany, en rus, en japonès, en grec. En totes les llengües que poguéssim, entre tots.

Un text breu que serveixi per connectar a informació ampliada i per compartir l’homenatge. Una frase que digui:

Condemno el crim comès contra Lluís Companys i denuncio el silenci de l’Estat espanyol i la Monarquia espanyola.

Reclamo l’anul·lació del judici i la restitució de l’honor del president de Catalunya.

Podem, entre tots, escriure aquest relat en totes les llengües del món?

Boix