Muts i a la gàbia? De cap manera!

Muts i a la gàbia? De cap manera

No és cap protesta, és una presa de consciència

El Tribunal Constitucional espanyol, a petició del govern de l’estat, ha suspès la llei de consultes aprovada pel Parlament de Catalunya i el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. D’aquesta manera, ha fet efectiva la prohibició de l’expressió democràtica del poble de Catalunya, però, alhora, ha legitimat automàticament el dret d’autodeterminació dels ciutadans i les institucions del país.

La societat catalana i els seus representants han procurat negociar en tot moment amb l’estat i han demostrat la voluntat de seguir els canals legals dins el marc espanyol. L’estat només ha emprat la legalitat per a negar als ciutadans de Catalunya la possibilitat d’expressar-se. No tracta els catalans com a ciutadans, sinó que els condemna a ser una minoria permanent sotmesa al silenci.

Quan la voluntat políticament expressada per una minoria és sistemàticament alterada segons les preferències d’una majoria; quan els marcs legals que han de servir per a articular les divergències i la diversitat són corromputs per l’ús arbitrari dels poders coercitius; quan els pactes i acords entre una comunitat política reconeguda i la majoria que opera des de les institucions de l’estat manquen de garanties legals i polítiques, l’única legitimitat disponible és en mans del cos electoral, això es, el poble.

Per aquestes raons, un grup de ciutadans privats, promotors de la campanya #Mutsialagàbia, volem cridar l’atenció sobre aquest fet de profunda gravetat amb un gest simbòlic: l’abandonament d’urnes dins de gàbies en l’espai públic de les nostres ciutats. El costum i el curs normal dels afers polítics tendeixen a fer passar per alt la gravetat de fets com aquest. Prohibir la consulta és segrestar el consens entre ciutadans i empresonar les llibertats fonamentals. Cap equilibri polític no justifica aquesta prohibició.

#Mutsialagàbia es també una manera d’expressar l’absurditat de la prohibició. Un vot dins d’una gàbia continua essent un vot. En democràcia, la llibertat és impossible de silenciar. La llibertat de quedar-nos o marxar d’Espanya ens pertany. La llibertat de fundar o no un estat igual que els altres ens pertany. La llibertat de consentir el poder sobre la nostra comunitat ens pertany. Aquesta gàbia és mental: és feina nostra alliberar els vots.

Convidem tots els ciutadans, sigui quina sigui la seva preferència política, a penjar gàbies als balcons, finestres i terrasses, amb una urna o un vot a dins, perquè ni ara ni mai no s’esborri de la memòria col·lectiva el dia que les llibertats democràtiques de tots van ser prohibides i empresonades.

Aquest acte no és cap protesta, és una presa de consciència.

Podeu llegir el manifest sencer a lagabia.cat.

Si feu fotografies d’urnes o vots engabiats, podeu fer-les circular a Twitter amb l’etiqueta #Mutsialagàbia.

Des del perfil de Twitter de la Sectorial, ja ho hem fet: