Reportatge d’Al-Jazeera sobre la Diada – traducció

Reportatge d’Al-Jazeera sobre la Diada, en àrab, amb la participació de Miquel Strubell i el Dr. Carles Furriols. Durada: 2:13 minuts.

Reportatge d'Al-Jazeera sobre la Diada,

El nostre company a la Sectorial i traductor jurat de l’àrab, Àngel Mestres, n’ha fet la transcripció i traducció:

– Els nacionalistes a Catalunya s’han cansat d’esperar el permís per poder tenir la oportunitat de decidir el seu destí, i han decidit convertir la seva festa nacional en la  penúltima estació en el seu camí cap a la independència.

– Centenars de milers d’habitants d’aquesta regió han respost a qui els vulgui escoltar amb un leitmotiv que els ha acompanyat durant aquest darrer any: no hi ha cap alternativa a la celebració d’un referèndum el pròxim mes de novembre.

– [manifestant]: “volem que se’ns concedeixi el dret a votar per decidir el nostre destí. Per assolir aquest objectiu, volem celebrar un referèndum.”
Unes reivindicacions que xoquen amb el refús del govern central, el qual acusa els nacionalistes de posar en perill la convivència i empènyer Catalunya a l’abisme.

El barri del Born a Barcelona. Lloc de pelegrinatge per a tots els nacionalistes que rememoren  la caiguda de la seva ciutat en mans del tron espanyol fa tres-cents anys. Una ferida històrica, diu Miquel, membre de la Assemblea Nacional Catalana, que només es podrà curar concedint als catalans el dret a elegir quina relació volen tenir amb Espanya.

Miquel Strubell: Els nostres objectius no són diferents dels d’Escòcia , per això cal que el Govern espanyol arribi a algun tipus d’acord respecte a les pretensions del Parlament legítim de Catalunya.

[imatges de manifestació unionista]

Paraules que espanten als que no volen trencar els lligams amb Espanya, un sector que el govern central qualifica de “silenciós”, però que difícilment arriba a la meitat dels habitants de Catalunya.

Alícia Sánchez-Camacho: El govern d’Espanya és conscient de la situació a Catalunya, i avui, en ocasió d’aquesta festa, el Govern i tots els espanyols donen suport als milions de catalans que rebutgen la separació.

Garanties que potser poden dissipar una mica l’angoixa que senten els qui rebutgen la idea del referèndum, però que no donen resposta a la difícil pregunta: què passarà després del previsible rebuig per part del  govern a la celebració del referèndum, i com podrà Espanya tornar a guanyar-se els catalans després d’aquest rebuig?

Ayman Al Zubir, Al-Jazira, Barcelona

Traducció: Àngel Mestres