Per un país de tots, decidim escola catalana

SOMESCOLA.CAT. Dissabte 14 de juny, a les 18, hem de ser tots a la manifestació en favor de l’escola catalana. El punt de trobada serà al passeig de Sant Joan amb la Gran Via.

 

Per un país de tots, decidim escola catalana

 

Somescola, Escola Valenciana i l’Assemblea de Docents de les Illes Balears van fer el passat 28 de maig el primer acte conjunt i van reiterar el seu compromís a continuar la mobilització per l’escola en català. Per primer cop, les tres principals coordinadores cíviques i educatives dels Països Catalans van reivindicar conjuntament el dret dels infants del Principat i la Catalunya Nord, del País Valencià i de les Illes Balears a rebre l’educació en la llengua pròpia. Varen fer una crida a la participació en la manifestació del dissabte 14 de juny a Barcelona.

Somescola.cat reclama mantenir el model vigent d’escola catalana. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga cinc escoles catalanes a impartir en castellà un 25% de l’horari lectiu. La coordinadora d’escoles cíviques i educatives fa una crida a la mobilització conjunta de la comunitat educativa i del país per impedir el trencament del model educatiu català. Somescola demana fermesa a la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per mantenir el model. L’escola catalana és un model d’èxit de 30 anys; una eina clau per a la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i la qualitat educativa; un model que no segrega els infants per raó de llengua i garanteix el coneixement del català i del castellà.

Els atacs i l’hostilitat política i judicial contra el català a l’escola, per convertir-lo en una llengua minoritària i de segona, no són un fet nou ni aïllat i passen per sobre de les decisions del Parlament de Catalunya i de la voluntat del poble català. Aquesta ofensiva judicial i política trenca, de fet, el pacte implícit de respecte per la nostra llengua i la nostra cultura establert a la Transició. Els atacs contra la llengua es repeteixen al País Valencià, on uns 100.000 alumnes no es poden escolaritzar en la llengua pròpia, i a les Illes, on el govern Bauzá també vol trencar el consens social assolit el 1986, amb el PP inclòs. Les tres plataformes educatives dels Països Catalans -Escola Valenciana, Assemblea de Docents de les Illes i Somescola-  són conscients que som una unitat lingüística i, per això, van fer una crida conjunta a la mobilització del 14 de juny a Barcelona, amb el lema: “Per un país de tots, decidim escola en català, de qualitat i per a tothom”.

Si sou a Twitter, difoneu-ne la participació amb l’etiqueta #somescola14J.