Les eleccions europees destaquen la ruptura territorial a Espanya

Traducció d’alguns fragments, referents al procés d’independència de Catalunya, extrets de l’article European poll highlights regional rift in Spain, de Tobias Buck, corresponsal del Financial Times a la Moncloa.

Madrid, 27/05/2014

En termes legals, els líders catalans encara han de resoldre com fer un referèndum sobre la independència respecte a Espanya. En l’àmbit electoral, però, sembla com si Catalunya ja fos un país diferent.

Les eleccions al Parlament europeu de diumenge van posar de manifest l’abisme creixent entre Catalunya i la resta de l’Estat espanyol: després d’una campanya dominada pel tema de la independència, més d’un 55 % dels votants catalans van donar suport als partits que recolzen el referèndum sobre el futur polític de la regió. La majoria d’aquests partits ni tan sols tenen representació a la resta de l’Estat. Fa cinc anys, els mateixos partits van arribar només al 38 %.

Per contra, PP i PSOE, que encara representen de llarg les formacions majoritàries d’Espanya, en l’àmbit català van patir pèrdues importants i van quedar arraconats. El director del centre d’estudis del Real Instituto Elcano Charles Powell afirma que “el que veiem a Catalunya és l’aparició d’un sistema diferent de partits catalans”.

El gran guanyador de diumenge a la nit va ser Esquerra Republicana (ERC), un partit clarament secessionista que és el que defensa més obertament una ruptura històrica entre Catalunya i Espanya. La seva quota de vots va pujar del 9 % de les últimes eleccions europees del 2009 al 24 %, cosa que ha provocat que ERC sigui la primera força política de Catalunya. Oriol Junqueras, el líder d’ERC, ha comentat que el resultat ha marcat “un pas endavant cap a la independència de Catalunya”.

Convergència i Unió, el partit nacionalista de centredreta que governa actualment Catalunya, va quedar segon amb un 22 % dels vots. Els vots aconseguits són raonables, però els analistes pensen que el resultat de diumenge augmentarà la pressió política sobre el partit i el seu líder, Artur Mas, president de Catalunya. Tenint en compte que la balança es decanta cap a la línia dura dels secessionistes, sembla que s’estreny la capacitat de Mas per arribar a un acord d’última hora amb Madrid i evitar un xoc constitucional frontal. […]

Traducció: Eva Méndez i Noguera

Anuncis